De juiste skimsteen

Skimmen, keilen of steentje scheren doe je het beste met een platte steen, die lekker in de hand ligt. Niet te groot, niet te klein. Niet te licht en niet te zwaar, Jouw persoonlijk beste steen is voor iedereen een kwestie van zelf proberen. Globaal kun je de maat aanhouden die tussen je duim en wijsvinger zit als je daarmee een “U”” maakt.

Natuurlijke stenen

In Nederland liggen goede skimstenen niet voor het oprapen. Ze zijn te vinden langs stromende rivieren als de Maas, maar je komt al gauw in de Ardennen uit voor goede vindplaatsen. In Engeland en Schotland liggen de roots van het stoneskimmen. Hier zijn volop stenen te vinden langs beken en langs de kust.

Easdale, de bakermat van de leisteen

Easdale, het kleinste permanent bewoonde eiland van Schotland, was in de vorige eeuw hét middelpunt van de Britse leisteenindustrie. Op het hoogtepunt telde het eiland zeven steengroeven. Het leisteen werd geëxporteerd naar steden als Melbourne, Nova Scotia, Dunedin en Dublin voor dakbedekking van woningen. Sinds de sluiting van de laatste steengroeve op Easdale in 1950, biedt het eiland tegenwoordig vooral ruimte voor bijzondere flora en fauna. Daarnaast vindt er elk jaar op de laatste zondag van september het wereldkampioenschap Stone Skimming plaats.

Keramische stenen

Van gebakken kleitegels  kun je prima stenen maken.  Deze zijn naar verhouding licht en super glad. Ze zijn heel geschikt voor de beginnende werper.  Als je de hoekjes een beetje afrond kun je er prima mee stoneskimmen. De organisatie heeft ongeveer  400 keramische stenen geprepareerd  voor dit toernooi .

Stenen van cement

Met cementspecie kun je  stenen gieten als je daarvoor een mal maakt. Dit kan eenvoudig door grote gaten te boren in een triplex plaat. Als je daar een huishoudfolie inlegt , kan het gieten beginnen.  Je kunt nu allerlei formaten en soorten maken, van rond tot vierkant, van dik tot dun.  Je kunt bij inschrijving ook een cementen skimsteen kiezen, zo lang de voorraad strekt.

Stenen van glas

Glazen stenen zijn een zeldzaam verzamelaarsobject.   Het materiaal zelf is prima geschikt om er super gladde schijven van te maken. Dus  ben je handig met glas en weet je de scherpe kantjes er af te halen, dan mag je ook hier mee stoneskimmen.

 

De juiste skimsteen

Skimmen, keilen of steentje scheren doe je het beste met een platte steen, die lekker in de hand ligt. Niet te groot, niet te klein. Niet te licht en niet te zwaar.

Lees verder »

Steun Stichting Sailing Kids

Deelnemers aan het European Championship Stone Skimming , kunnen letterlijk een steentje bijdragen aan de werkzaamheden van de stichting Sailing Kids. Deze stichting organiseert zeilvakanties voor kinderen en jong volwassenen met een ernstige en/of chronische ziekte.

Lees verder »

Kosten

Meedoen aan het Ek Stoneskimming Goeree-Overflakkee kost slechts €5,-.

Lees verder »

De regels

Bij het EK Stoneskimming gaat het vooral om de fun. Toch ontkomen we er niet aan om een aantal regels te hanteren. Europees Kampioen wordt je immers niet zomaar…

Lees verder »