De juiste skimsteen

Skimmen, keilen of steentje scheren doe je het beste met een platte steen, die lekker in de hand ligt. Niet te groot, niet te klein. Niet te licht en niet te zwaar. Oefenen kun je met allerlei stenen en formaten, maar voor de officiële deelname mag de steen niet groter zijn dan 7,5cm.

Nóg beter resultaat behaal je met een exemplaar van leisteen. Leisteen is namelijk lichter dan een gewone steen, waardoor je meer meters kunt maken over water. En meters maken, daar draait het om tijdens het eerste European Championship Stone Skimming.

Leisteen uit Easdale

In Nederland liggen de leistenen niet voor het oprapen. Om de deelnemers aan het European Championship Stone Skimming toch te kunnen voorzien van professionele skimstenen van leisteen, halen de organisatoren van het evenement een lading van zo’n twee ton aan leistenen op uit Easdale, Schotland. Bij inschrijving voor het European Championship Stone Skimming ontvang je drie Easdale slates. Extra stenen zijn tegen meerprijs te koop.

Easdale, de bakermat van de leisteen

Easdale was in de vorige eeuw hét middelpunt van de Britse leisteenindustrie. Op het hoogtepunt telde het eiland zeven steengroeven. Het leisteen werd geëxporteerd naar steden als Melbourne, Nova Scotia, Dunedin en Dublin voor dakbedekking van woningen. Sinds de sluiting van de laatste steengroeve op Easdale in 1950, biedt het eiland tegenwoordig vooral ruimte voor bijzondere flora en fauna. Daarnaast vindt er elk jaar op de laatste zondag van september het wereldkampioenschap Stone Skimming plaats.

De juiste skimsteen

Skimmen, keilen of steentje scheren doe je het beste met een platte steen, die lekker in de hand ligt. Niet te groot, niet te klein. Niet te licht en niet te zwaar.

Lees verder »

Steun Stichting Sailing Kids

Deelnemers aan het European Championship Stone Skimming , kunnen letterlijk een steentje bijdragen aan de werkzaamheden van de stichting Sailing Kids. Deze stichting organiseert zeilvakanties voor kinderen en jong volwassenen met een ernstige en/of chronische ziekte.

Lees verder »

Kosten

Meedoen aan het Ek Stoneskimming Goeree-Overflakkee kost slechts €5,-.

Lees verder »

De regels

Bij het EK Stoneskimming gaat het vooral om de fun. Toch ontkomen we er niet aan om een aantal regels te hanteren. Europees Kampioen wordt je immers niet zomaar…

Lees verder »