Locatie

Locatie Oranjepark Vlaardingen

Adres:
Havenkom
Sommelsdijk
GPS:
51.761795
4.151817
Openbaar Vervoer Routeplanner

Het vijfde EK Stoneskimming wordt in 2019 gehouden in het Zuid-Hollandse Sommelsdijk. Aan het Haringvliet, een sinds 1970 afgesloten zeearm, ligt de havenplaats Middelharnis, met het ‘tweelingdorp’ Sommelsdijk direct ernaast. Eigenlijk is het één dorp, maar laat de ‘Sommerdiekers’ dat maar niet horen…..

In vroeger tijden was Middelharnis een vissershaven en Sommelsdijk een overslaghaven voor de landbouw en veeteelt. Kortom: in Middelharnis (Menheerse) woonden de vissers, in Sommelsdijk (Sommerdiek) de boeren. Via het Havenkanaal van Middelharnis kwamen de schepen bij een (nog steeds bestaande) ophaalbrug, die toegang gaf tot het havenkanaal van Sommelsdijk. Dit havenkanaal is inmiddels op diverse plekken gedempt en bebouwd, maar de oude haven van Sommelsdijk is nog vrijwel intact, en met hernieuwde interesse en trots wordt de haven de afgelopen jaren steeds verder verfraaid. Zo herinneren diverse prachtige kunstwerken van Jaap Reedijk aan de tijd waarin de haven het middelpunt was van transport en handel. Ook het café waar in die tijd de vracht verdeeld werd over de schepen, het onvolprezen Café De Kok, bestaat nog steeds en is zeker een bezoekje waard.

Kortom: een mooie, omsloten haven met karakter, maar zonder schepen…. behalve een 1-dimensionaal schip, één van de mooie kunstwerken van Reedijk. Een ideale locatie voor een kampioenschap steentjes keilen! Vanaf de kade geeft een gangway naar een serie pontons een prachtig werpplatform voor de deelnemers. Toeschouwers zitten eerste rang op het terras van organisatiepartner Solaes, die ook een goed bevoorrade bar neerzet.