Ontstaansgeschiedenis

Iedereen heeft wel eens een steentje gekeild, gesiepeld, geketst, gescheerd of hoe het ook anders bekend mag zijn: het met veel vaart en vooral ‘spin’ gooien van een platte steen over water op zo’n manier dat de steen over het water ‘scheert’. Hoe verder, hoe beter, dat is simpelweg waar het bij het Europees Kampioenschap Stoneskimming om gaat.

Het is een echte wedstrijd, op 19 oktober in de haven van Sommelsdijk. Een heus Europees Kampioenschap! Als er ooit een kans was om zelf eremetaal te behalen op een echt kampioenschap, dan is dit het wel. Meedoen kan individueel, maar ook in teamverband. Iedereen kan het en iedereen mag het! Inschrijven is kinderlijk simpel, maar vergis je niet, je kunt er bloedserieus mee omgaan. Hoeft niet. ‘;-)

Records anno 2019 (gegooid  tijdens officiële wedstrijden) :

                                           naam                   wedstrijd                 jaar         afstand

Nederlands record:       Hans Eshuis       Wales open              2018         86 m

Europees record            Coerd de Heer    EK Middelharnis    2015         80 m

Wereldrecord                 Dougie Isaacs    Guinness Attempt   2018       122 m

Meer met minder

Het principe van stoneskimming is simpel: de natuur zorgt voor de stenen en de haven van Sommelsdijk voor de juiste waterpartij. Dit jaar werken de leden van het Nederlands Stoneskimming Team samen met met de Menheerse Werf, brouwerij Solaes en kringlooporganisatie Goed Voor Goed.  Het enige dat de deelnemers zelf moeten meenemen, is goede zin en een stevige werparm. De menselijke maat voert de boventoon, geen gekke fratsen of moeilijke regels. En dat is in deze nadagen van sombere tijden wel weer eens een verademing!

Juist deze laagdrempeligheid van het evenement maakt het European Championship Stoneskimming een heuse publiekstrekker. Iedereen, jong en oud, kan meedoen. En ben je niet zo sportief? Dan kom je toch gewoon kijken! Dat het werkt, blijkt wel uit de successen van de wereldkampioenschappen in Easdale, Schotland. Elk jaar trekt dit evenement ca. duizend deelnemers en bezoekers. En niet onbelangrijk: de media doen graag verslag.

Bekijk ook deze websites eens:

Koninklijke Nederlandsche Keilbond – Men Who Skim